Fooienbeleid cruiserederijen

Fooienbeleid cruiserederijen

Voor velen is het meest bijzondere fenomeen van het cruisen het `fooienstelsel` aan boord van  cruiseschepen. Hier wat tips voor het geven van fooien. De prijs die u betaalt voor de cruise is slechts voor de reis zelf. Achteraf, aan het einde van de cruise, krijgt u op uw boordrekening per persoon en per dag een bedrag voor fooien te zien. Het bedrag varieert per cruisemaatschappij. Bij Europese rederijen ontvangt u het fooienbedrag in euro`s op uw boordrekening, bij Holland America Line en andere Amerikaanse cruisemaatschappijen ziet u het bedrag in Dollars. Houdt u daarom altijd rekening met een extra bedrag voor fooien. Een aantal cruisemaatschappijen heeft de fooien in de gehele cruiseprijs verwerkt ( Aida Cruises, Azamara, Norwegian,Seabourn, Seadream ). Maar zoals we ook al in een eerdere tip hebben aangegeven, is 'verplicht' niet altijd verplicht. Als je aan de receptie aangeeft moeite te hebben met het fooien beleid, dan schrappen ze al snel de fooien (ervaring met MSC en Disney)

De fooien en de tips gaan naar het personeel van uw cruiseschip. Het personeel verdient niet veel en dit fooienstelsel is hun bron van extra inkomen, denk hierbij ook aan het personeel die u niet dagelijks ziet ( zoals het personeel in de keuken of machinekamer).

Een overzicht van de fooien per rederij:

 

 

AIDA Cruises fooienbeleid

De fooien zijn bij AIDA Cruises bij de reissom inbegrepen. AIDA berekent geen servicetoeslag en rekent helemaal niets voor de standaard dranken (koffie, thee, fris, wijn en bier) bij de maaltijden.
 

Azamara Cruises fooienbeleid

De fooien zijn bij Azamara Cruises bij de reissom inbegrepen. Een selectie van non-alcoholisch en alcoholische drankjes zijn reeds inbegrepen in de reissom. De kosten van drankjes buiten deze selectie om worden op de eindafrekening met 18% servicetoeslag verhoogd. Wanneer het schip zich in Spaanse wateren bevindt, is een extra (Spaanse) BTW van toepassing op alle producten en diensten. 
 

Carnival fooienbeleid

Aan boord van het cruiseschip van Carnival Cruise Line dient u de fooien te voldoen. Een bedrag van US$ 12,95* per persoon per nacht wordt automatisch op uw scheepsrekening bijgeschreven en aan het einde van uw reis verrekend. Voor Suites geldt een bedrag van US$ 13,95. Drankjes worden op de eindafrekening met 15% servicetoeslag verhoogd. In Spaanse en/of Italiaanse wateren wordt een extra belasting geheven op producten en services. 
 

Celebrity Cruises fooienbeleid

U dient de fooien aan boord van het cruiseschip van Celebrity Cruises te voldoen. Een bedrag van US$ 13,50* per persoon per nacht (US$ 14* voor passagiers in de Concierge- en Aquaclass hutten en US$ 17* voor passagiers in suites) wordt automatisch op uw scheepsrekening bijgeschreven en aan het einde van uw reis verrekend. 

U kunt ervoor kiezen uw fooien vooraf te voldoen (in plaats van aan boord). Deze bedragen € 12* per persoon per nacht, € 13* per persoon per nacht voor passagiers in Concierge- en Aquaclass en € 15* per persoon per nacht voor passagiers in suites.

De kosten van drankjes worden op de eindafrekening met 18% servicetoeslag verhoogd. Bevindt het schip zich in Spaanse wateren, dan is een extra (Spaanse) BTW van 8% van toepassing op alle diensten en producten. 
 

Costa Cruises fooienbeleid

Bij rederij Costa Cruises zijn de fooien bij de tarieven Basic, Classic en Premium inclusief.
De kosten van drankjes worden op de eindafrekening verhoogd met 15% servicetoeslag.

 

Crystal Cruises fooienbeleid

Fooien zijn bij Crystal Cruises bij de cruiseprijs inbegrepen. Crystal Cruises hanteert het all inclusive concept: alle niet alcoholische en geselecteerde alcoholische dranken zijn bij de cruiseprijs inbegrepen.
 

Cunard Line fooienbeleid

Bij cruiserederij Cunard Line dient u de fooien aan boord te voldoen. Een bedrag van US$ 11,50* per persoon per nacht (US$ 13,50* voor passagiers in Grill hutten) wordt automatisch op uw scheepsrekening bijgeschreven aan het einde van de cruise verrekend. 

De kosten van drankjes worden op uw eindafrekening verhoogd met 15% servicetoeslag.

Disney Cruise Line fooienbeleid

Aan boord van het cruiseschip van Disney Cruise Line dient u de fooien te voldoen. Een bedrag van US$ 12 per persoon per nacht wordt automatisch op uw scheepsrekening bijgeschreven en aan het einde van uw reis verrekend. De kosten van drankjes worden op uw eindafrekening verhoogd met 15% servicetoeslag.

 

Hapag Lloyd Cruises fooienbeleid

Fooien zijn bij Hapag Lloyd Cruises bij de cruiseprijs inbegrepen. Voor een uitmuntende service is het geven van een fooi ter uwer discretie. Drankjes worden op de eindafrekening met 15% servicetoeslag verhoogd. 
 

Holland America Line fooienbeleid

Bij rederij Holland America Line dient u de fooien aan boord te voldoen. Een bedrag van US$ 13,50* pp per nacht (voor passagiers in suites US$ 15,00*)  wordt automatisch op uw scheepsrekening bijgeschreven en aan het einde van de cruise verrekend. 

De kosten van drankjes worden op uw eindafrekening verhoogd met 15% servicetoeslag. Tot een half uur na vertrek uit een Spaanse haven is een extra (Spaanse) BTW van toepassing van 8%.
 

MSC Cruises fooienbeleid

Bij MSC Cruises dient u uw fooien aan boord te voldoen. De fooien worden automatisch op uw scheepsrekening bijgeschreven. Richtlijn bij cruises binnen Europa, Franse Antillen en Cuba: volwassenen € 10* per persoon per nacht (kinderen 0-1 niets, 2-11 jaar € 5,00*). 

Richtlijn bij cruises in de Caribbean, Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Midden Oosten geldt: US$ 12,50 pp (kinderen 3-11 jaar US$ 6,25). 

Uitzonderingen: 

Bij Grand Voyages naar Zuid-Afrika, naar Zuid-Amerika en naar Caribbean geldt: volwassenen € 10* per persoon per nacht (kinderen 0-2 niets, 3-11 jaar € 5,00*).  Voor cruises in Zuid-Afrika geldt:  US$ 12,50 pp (kinderen 3-11 jaar US$ 6,25). 

Er kunnen afwijkingen zijn van bovenstaande. Bij twijfel vraag onze cruise crew.
Op uw eindafrekening worden de kosten van drankjes verhoogd met 15% servicetoeslag. 

MSC Cruises hanteert ook een éénmalige bijdrage van € 1 ($1,50) voor een Unicef programma. Meer informatie vindt u in uw hut aan boord. Wilt u deze bijdrag niet leveren, dan dient u uiterlijk een dag voor terugkeer bij de Receptie aan te geven.

 

Norwegian Cruise Lines fooienbeleid

De fooien zijn bij  Norwegian Cruise Lines bij de reissom inbegrepen. Een selectie van non-alcoholisch en alcoholische drankjes zijn reeds inbegrepen in de reissom.  Met uitzondering van categorieën: IX, OX, BX, MX.  

 

Oceania Cruises fooienbeleid

Bij rederij Oceania Cruises dient u de fooien aan boord te voldoen. Een bedrag van US$ 1?6* per persoon per nacht wordt automatisch op uw scheepsrekening bijgeschreven en aan het einde van de cruise verrekend. Passagiers in een Penthouse suite of hoger betalen een extra toeslag van US$ 7* per persoon per nacht voor de butler. 

Op uw eindafrekening worden de kosten van drankjes met 18% servicetoeslag verhoogd.

 

Ponant fooienbeleid

De fooien zijn bij de reissom inbegrepen. Ponant hanteert het all inclusive concept: alle niet alcoholische en geselecteerde alcoholische dranken zijn bij de cruiseprijs inbegrepen.

 

Princess Cruises fooienbeleid

Aan boord te voldoen. Een bedrag van US$ 13,50* per persoon per dag (US$ 14,50* voor passagiers in minisuites en US$ 15,50 voor passagiers in suites) wordt automatisch op uw scheepsrekening bijgeschreven en aan het einde van de cruise van Princess Cruisesverrekend. 

Op uw eindafrekening worden de kosten van drankjes verhoogd met een servicetoeslag van 15%.
 

Regent Seven Seas Cruises fooienbeleid

Bij cruiserederije Regent Seven Seas Cruises zijn de fooien bij de reissom inbegrepen. Ook zijn alle drankjes inbegrepen, evenals geselecteerde excursies.
 

Royal Caribbean International fooienbeleid

Bij Royal Caribbean International cruises dient u aan boord de fooien te voldoen. Een bedrag van US$ 14,50* per persoon per nacht (US$ 17,50*  voor passagiers in suites) wordt automatisch van uw scheepsrekening bijgeschreven en aan het einde van uw cruise verrekend. 

U kunt ervoor kiezen uw fooien vooraf te voldoen (in plaats van aan boord). Deze bedragen € 13* pp pn, en € 16* voor passagiers in Junior Suites en hoger. 

Op uw eindafrekening worden de kosten van drankjes verhoogd met 18% servicetoeslag. Wanneer het schip zich in Spaanse wateren begeeft, is er een extra (Spaanse) BTW van toepassing van 8% op alle producten en diensten.
 

Seabourn Cruises fooienbeleid

Seabourn hanteert all-in formule prijzen. Fooien worden zelfs niet op prijs gesteld. Omdat alle drankjes in de prijs zijn begrepen is er ook geen servicetoeslag. Wilt u echter heel bijzondere dranken e.d. bestellen, dan zal er sprake kunnen zijn van bijbetalingen en ook een servicetoeslag van toepassing kunnen zijn. 
 

Seadream Yacht Club fooienbeleid

Bij rederij Seadream Yacht Club zijn de fooien bij de reissom inbegrepen. 

 

Silversea fooienbeleid

 

Fooien zijn bij de cruiseprijs inbegrepen. Bij Silversea Cruises zijn de meeste dranken, waaronder champagne, wijnen, sterke dranken, speciale koffies en flessen water bij de cruiseprijs inbegrepen.

 

Star Clippers fooienbeleid

 

Aan boord bij een van de cruiseschepen van Star Clippers te voldoen. Een bedrag van € 8* per persoon per nacht wordt automatisch op uw scheepsrekening bijgeschreven en aan het einde van de cruise verrekend. U kunt er ook voor kiezen de fooien te voldoen d.m.v. enveloppen die u bij de receptie kunt afgeven of aan het bedienend personeel zelf. 

Op uw eindafrekening worden de kosten van drankjes verhoogd met 15% servicetoeslag.

 

*alle genoemde bedragen zijn gebaseerd op cijfers van 2017 en zijn aan wijzigingen onderhevig.