01 februari 2022

Cruiseschip spelbreker bij raketlancering in Florida

Op 30 januari 2022 zou de SpaceX Falcon 9 raket de ruimte in geschoten worden, toen seconden voor de lancering een cruiseschip in het verboden gebied kwam. Daarop brak de vluchtleiding direct de lancering van de raket van het bedrijf Space X bij Cape Canaveral in Florida af. Space X is het bedrijf dat eigendom is van TESLA eigenaar Elon Musk.

Om plaatselijke tijd 18:11 zou de lancering plaatsvinden van een raket die een satelliet de lucht in zou gaan brengen. Deze satelliet zou gebruikt gaan worden voor monitoring van scheepsverkeer, natuurrampen en klimaatwisselingen.

Gevarenzone

Vanwege veiligheid verklaart het bedrijf achter de lanceringssite, Space Launch Delta 45, altijd een gebied rondom het lanceringsgebied tot gevarenzone. Op 34 seconden voor de lancering voer dus een cruiseschip het gebied binnen waardoor de lancering direct gestopt moest worden. Welk cruiseschip dat overigens veroorzaakte, is niet bekend gemaakt. Diverse Amerikaanse cruisemedia menen dat het de Harmony of the Seas van Royal Caribbean zou kunnen zijn of MSC Meraviglia. Beide schepen verlieten aan het einde van de middag Port Canaveral. Harmony of the Seas vertrok om 17:00 uur voor een 8-daagse Oost-Caribische cruise. MSC Meraviglia van MSC Cruises vertrok pas om 18:00 uur voor een 5-daagse Bahama Cruise. Op het tijdstip van lancering was de laatste wel nog in het kanaal vlakbij de haven, dus hoogstwaarschijnlijk zou het daarom om de Harmony – één van ‘s werelds grootste cruiseschepen – gaan.

 

 

Cruise met Brilliance of the Seas vanuit Tampa – 5 nachten


Schip: Brilliance of the Seas
Route: Tampa / Cozumel / Grand Cayman / Tampa
Reisduur: 5 dagen
vanaf:

€ 1,702

Cruise met Disney Dream vanuit Miami – 5 nachten


Schip: Disney Dream
Route: Miami / Grand Cayman / Castaway Cay / Miami
Reisduur: 5 dagen
vanaf:

€ 1,222

Cruise met Symphony of the Seas vanuit Miami – 5 nachten


Schip: Symphony of the Seas
Route: Miami / Costa Maya / Cozumel / Miami
Reisduur: 5 dagen
vanaf:

€ 1,173

Cruise met Disney Wonder vanuit San Diego – 4 nachten


Schip: Disney Wonder
Route: San Diego / Catalina Island / Ensenada / San Diego
Reisduur: 4 dagen
vanaf:

€ 739

Cruise met Costa Toscana vanuit Dubai – 4 nachten


Schip: Costa Toscana
Route: Dubai / Doha (Qatar) / Muscat / Abu Dhabi
Reisduur: 4 dagen
vanaf:

€ 319