19 oktober 2022

CLIA publiceert resultaten van milieu inspanningen door rederijen

De Cruise Lines International Association (CLIA), de stem van de wereldwijde cruise-industrie, heeft deze week een rapport vrijgegeven waarin de vooruitgang wordt getoond hoe rederijen inspelen op het gebied van milieu inspanningen om de cruiseindustrie in 2050 CO2 neutraal te laten cruisen.

Opvallende cijfers zijn onder andere de toename om schepen aan te sluiten op walstroom. 85% van de CLIA-schepen die tussen nu en 2028 in de vaart gaan komen, heeft de mogelijkheid aan te sluiten op walstroom, waardoor motoren kunnen worden uitgeschakeld voor een aanzienlijke vermindering van de uitstoot. Bovendien heeft meer dan 15% van de schepen die in de komende vijf jaar te water zullen worden gelaten, brandstofcellen of batterijen aan boord.

President en CEO van CLIA, Kelly Craighead: “Innovatie vormt de kern van de visie van de industrie voor netto nul CO2 cruises. De cruise-industrie blijft het voortouw nemen door miljarden te investeren om nieuwe technologieën te integreren, de ontwikkeling van duurzame scheepsbrandstoffen te versnellen, in het bijzonder motoren die duurzame scheepsbrandstoffen kunnen gebruiken en walstroom mogelijk te maken op bestaande en nieuwe schepen. Dit zijn de fundamentele bouwstenen voor het koolstofarm maken van de wereldwijde scheepvaart, en we handelen nu voor de toekomst.”

Duurzame brandstoffen

Ondanks de geboekte vooruitgang maakt het rapport duidelijk dat een overgang naar duurzame scheepsbrandstoffen essentieel blijft om de doelstellingen van de decarbonisatie van de maritieme industrie te bereiken. Dit onderstreept de dringende noodzaak voor regeringen om onderzoeksinspanningen te ondersteunen om de ontwikkeling van deze brandstoffen te versnellen, zodat ze veilig, levensvatbaar en beschikbaar zijn voor gebruik op schaal. Daartoe is CLIA een ondersteunende organisatie voor de oproep tot actie van de Getting to Zero Coalition voor decarbonisatie van de scheepvaart. Deze steun komt bovenop het leiderschap van de individuele cruisemaatschappij leden en hun partnerschappen met een aantal andere coalities en organisaties die werken aan het vinden van cruciale oplossingen.

Cruise met Disney Wish vanuit Port Canaveral (Orlando) – 4 nachten


Schip: Disney Wish
Route: Port Canaveral (Orlando) / Nassau / Castaway Cay / Port Canaveral (Orlando)
Reisduur: 4 dagen
vanaf:

€ 1,091

Cruise met Brilliance of the Seas vanuit Tampa – 5 nachten


Schip: Brilliance of the Seas
Route: Tampa / Cozumel / Grand Cayman / Tampa
Reisduur: 5 dagen
vanaf:

€ 1,468

Cruise met Disney Dream vanuit Miami – 5 nachten


Schip: Disney Dream
Route: Miami / Castaway Cay / Cozumel / Miami
Reisduur: 5 dagen
vanaf:

€ 1,222

Cruise met Independence of the Seas vanuit Port Canaveral (Orlando) – 4 nachten


Schip: Independence of the Seas
Route: Port Canaveral (Orlando) / Nassau / Perfect Day CocoCay / En croisière / Port Canaveral (Orlando)
Reisduur: 4 dagen
vanaf:

€ 685

Cruise met Disney Magic vanuit New Orleans – 4 nachten


Schip: Disney Magic
Route: New Orleans / En mer / Cozumel / En mer / New Orleans
Reisduur: 4 dagen
vanaf:

€ 937